Blommande Coffea canephora, Tabasco, Mexico.
Foto: Erik Hammar
info@kaffekakao.se

Vi har på grund av den rådande situationen, och osäkerheten kring framtiden beslutat skjuta upp festivalen tills dess att det är rimligt att återigen anordna tillställningar av detta slag.

Uppsala Coffee & Cacao Festival kommer att arrangeras så snart det är möjligt i Håga, strax utanför Uppsala. Syftet med denna endagsfestival är att sprida kunskap kring kaffe och choklad i allmänhet, och om specialkaffe och hantverkschoklad (bean to bar) i synnerhet.

Festivalen är utformad som en mässa med småskaliga kafferosterier och chokladtillverkare som utställare. Under dagen kommer även provningar och föreläsningar om olika ämnen att hållas. Exempelvis om kaffets- och kakaons biologi, småskalig tillverkning av choklad, och transparent handel.

Uppsala Coffee & Cacao Festival är gratis att besöka, och arrangeras av Kakaw.se i samarbete med Kulturhjältarna och Tantens Gröna Skafferi & Garderob. Festivalen äger rum i Kulturoasen, Hågaby, Uppsala.

Festivalen är öppen 10 - 17. Under menypunkten 'Program' här på webbplatsen hittar du alla schemalagda aktiviteter under dagen.

Officiell mediapartner för tillställningen är Journal Chocolat som även deltar som utställare.

Kafferostare

Kaffeplantor.
Foto: Daniel Eråker

På Uppsala Coffee & Cacao Festival samlas några utav Sveriges främsta rostare av specialkaffe.


Enligt Speciality Coffee Association definieras specialkaffe som "kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat en enastående karaktär. Processen att förädla moget kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge högsta möjliga kvalitet. Sedan rostas kaffet varsamt för att få fram den inneboende karaktären."

Det finns ingen helt överenskommen definition av specialkaffe, men det finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att man ska få kalla kaffet för specialkaffe – bland annat 100% transparens (ursprung, processning, priser) och hög kvalitet som fastställs av en certifierad person (en Q-grader). I slutändan handlar det helt enkelt bara om att kaffet är väldigt mycket godare!


Slöinge Kafferosteri
Slöinge Kafferosteri är ett av Sveriges nyaste kafferosterier och ligger i det gamla hotellet i Slöinge, Halland.

Gringo Nordic Coffee Roasters
Gringo är ett nyfiket litet kafferosteri som startade i Göteborg, maj 2018. De rostar 100% spårbart specialkaffe från gårdar, kooperativ och familjejordbruk.

DROP Coffee Roasters
Drop Coffee är ett prisbelönt ekologiskt certifierat kafferosteri som startade på Mariatorget i Stockholm 2009. Ägaren Joanna Alm har vunnit Sverigemästerskapen i Kafferostning tre gånger och kommit tvåa, trea och fyra i världen och har även skrivit boken Manifest För Bättre Kaffe (2019). Drop Coffee alla kaffegårdar kaffegårdar de jobbar med, med allt fokus på relationer, kvalitet och hållbarhet. Kaffet rostas i Rosersberg på Drop Coffees turkosa Diedrich IR25 och på deras kafé på Mariatorget kan du köpa deras nyrostade bönor.

Törnlinds Kafferosteri
Törnlinds kafferosteri är ett mikrorosteri fött ur passion för specialkaffe, hållbarhet och för människor. Vi som driver rosteriet heter Tobias och Anna Törnlind och vi vill dela med oss av det vi brinner för och tycker är så himla roligt. Därför tog vi under 2018 det första steget mot att starta ett kafferosteri i Sala. Med hårt arbete, en gnutta galenskap och mycket hjälp från andra har vi kunnat förverkliga vår dröm om ett eget rosteri och möjligheten att få sprida kaffeglädje till andra.

Uppsala Kafferosteri
Anledningen till att vi startade Uppsala kafferosteri var enkel – vi hittade inte det kaffet som vi själva gillade, och om vi vill ha det, så finns det fler som vill ha det! Det kaffet som höll den högsta kvalitén var det ingen som vågade rosta mörkt, och då menar vi mörkt – inte bränt. Vi på Uppsala Kafferosteri använder oss bara av specialkaffe som vi rostar långsamt i en gjutjärnsrost, i små batcher. Vi kompromissar aldrig och vi står vi vad vi säger – att vi rostar mörkt!

The Broker Coffee Roaster
The Broker Coffee Roastery & Coffee Bar är Uppsalas enda kombinerade kafferosteri och kaffebar. Vi är ett specialkafferosteri som körde igång i 2014; där målet är att det långsamt rostade, spårbara kaffet ska göra rättvisa åt den passion och det hårda arbete som har lagts ner av alla i kaffekedjan - från kaffebonde till importör till rostare. I vårt kök bakar och lagar vi allt vi serverar, mestadels veganskt.

Muttley & Jack's Coffee Roasters
Information på gång!

Chokladtillverkare

Öppnad kakaofrukt
Foto: Erik Hammar

På Uppsala Coffee & Cacao Festival finns sju chokladtillverkare representerade, varav fem är svenska. Med chokladtillverkare menas här företag som köper in hela-, och orostade kakaobönor och processar dessa till färdig choklad under eget tak – vanligtvis i form av kakor, det vill säga bean to bar.


Företag som inte har kakaobönor som utgångspunkt för sina produkter utan köper in kakao i form av kakaomassa eller couvertyr, benämns som konfektyrtillverkare. Som hantverkschoklad (craft chocolate på engelska) beskrivs den choklad som småskaliga chokladtillverkare producerar. Vad en 'småskalig tillverkare' är har ingen juridisk definition, Fine Cacao and Chocolate Institue (FCCI) har dock föreslagit en övre gräns på 200 ton kakao/år.

För att få lite perspektiv kan vi ta skotska Chocolate Tree som exempel, de processar ca 20 ton kakaobönor till färdig choklad per år. En annan, mer välkänd tillverkare av kvalitetschoklad är franska Vahlrona som processar över 4000 ton per år – och vars choklad därmed inte är att betrakta som hantverkschoklad.

På Uppsala Coffee & Cacao Festival är endast chokladprodukter som har tillverkats bean to bar under eget tak tillåtna – delvis därför att detta är en tillställning för just hantverkschoklad, men även då alla utställare ska delta på lika villkor. Att tillverka choklad från grunden är både mer kostsamt, och mer kunskapskrävande.


Chocolate Tree
Skotska Chocolate Tree drivs utav makarna Alastair och Friederike Gower. De började tillverka choklad 2012, och verksamheten är sedan 2017 förlagd till Knowes Farm strax utanför byn East Linton (ungefär en timme öster om Edinburgh). Alastair deltar på festivalen tillsammans med Kakaw.se som är svensk distributör.

Wayfarer Chocolate
Stockholmsbaserade Wayfarer Chocolate drivs av Christian Silfverskiöld. Efter en tremånaders praktik hos isländska Omnom drog den egna chokladtillverkningen igång. Christians första choklad heter Along the river och tillverkas av kakao från Wampusirpi i Honduras.

Georgia Ramon
Georgia Ramon startades våren 2015 av Georg Bernardini och Ramona Gustmann i Bonn, Tyskland. Georg är utbildad konditor och har arbetat med chokladtillverkning och konfektyr i över 20 år. Samtliga chokladkakor tillverkas bean to bar, och de flesta produkter är certifierat ekologiska.

Svenska Kakaobolaget
Mer information på gång!

Vintage Plantations / Jenny's Nordic Chocolate
Jenny Berg startade år 2013 Norrlands första chokladfabrik. All choklad tillverkas bean to bar i Umeå och de flesta sorter är ekologiskt certifierade. Två olika varumärken tillverkas: Vintage Plantations med fokus på kakaons ursprung och Jenny´s Nordic Chocolate med fokus på nordiska smaker.

Sthlm Bean to Bar
Sthlm Bean to bar drivs av en av Sveriges främsta konditorer – Gustaf Mabrouk. Gustaf är även författare till boken Chokladmakarens handbok som släpptes 2018. Det nuvarande sortimentet består utav en mörk choklad och en mjölkchoklad, med kakao från Tumaco i Colombia.

Malmö Chokladfabrik
Mer information på gång!

Program

kl. 10.00
Festivalen öppnar

Program på gång!

kl. 17.00
Festivalen stänger